zujanje u usima i gubitak sluha

Gubitak sluha i zujanje u ušima – tinitus

Funkcionalne smetnje u unutrašnjem uhu mogu da ugroze sluh, da dovedu do tinitusa (konstantno zujanje u uhu) ili vrtoglavice. Ovi problemi su veoma rasprostranjeni, posebno kod osoba starijih od 65 godina. Jedna trećina, pa do polovine ove populacije, ima oštećenja sluha. Gubitak sluha, koji je uslovljen godinama starosti, može se sprečiti. Faktori koji potiču iz načina ishrane i snabdevenosti hranljivim supstancama igraju važnu ulogu kod ovih smetnji.
 

Preporuke za način ishrane

 
Prekomerno konzumiranje zasićenih masnih kiselina i holestrol mogu da snize osetljivost sluha. Do toga dolazi pošto povišene vrednosti masnoća u krvi sputavaju protok kiseonika i hranljivih supstanci u kapilarima unutrašnjeg uha.

Ishrana koja sadrži puno šećera podstiče izlučivanje adrenalina, a adrenalin, takođe, sužava sićušne krvne sudove u unutrašnjem uhu, što može da dovede do pojave simptoma kao što su gubitak sluha i tinitus, koji se javljaju i opet nestaju. Visok nivo šećera u krvi može da reaguje sa proteinima u krvi i dovede do oštećenja krvnih sudova. To se javlja kod dece i kod odraslih.

Kofein i nikotin sužavaju, takođe, krvne sudove i mogu da dovedu do prolaznog nastanka tinitusa i gubitka sluha.

Uzimanje aspirina i redovno veliko konzumiranje alkohola može da izazove zvonjenje i zujanje u ušima. Alergija na namirnice mogu, takođe, da prouzrokuju funkcionalne smetnje unutrašnjeg uha, npr. zujanje u ušima i smanjenje sluha.

 

Posebne napomene

 
  • Prekomerno opterećenje bukom tokom celog života oštećuje vremenonm čulne ćelije uha i čest je razlog za gubitak sluha. Na radnom mestu sa velikom bukom treba obavezno nositi zaštitu za uši. Izbegavajte da duže vreme slušate preglasnu nuziku (naročito preko slušalica).
  • Nasvestica, koja naprasno nastaje i opet nestaje, može se ublažiti ako redovno jedete đumbir. Za lečenje nesvestice preporučuje se uzimanje jedne kašike mlevenog đumbira pomešanog sa vrućom vodom. Ðumbir ublažava i mučninu na putovanju.
  • Opterećenost aluminijumom ili olovom može da dovede do tinitusa.
Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Vitamin A
20.000 IJ
Velike doze vitamina A uzimati samo pod lekarskim nadzorom. Preporučuje se probni period u trajanju od 4 do 6 meseci. Ćulnim ćelijama u uhu potrebno je puno vitamina A. Nizak nivo vitamina A dovodi se u vezu sa umanjenom sposobnosti sluha. Treba ga uzimati zajedno sa vitaminom E.
Vitamin E
400 mg
Zajedno sa vitaminom A delotvoran u lečenju gubitka sluha.
Magnezijum
400 – 600 mg
Magnezijum je antagonist glutamina; u literaturi ima podataka o njegovom pozitivnom dejstvu kod nestanka sluha i tinitusa.
Kompleks B-vitamina
 
Vitamin B2, B6, B12 i folna kiselina regulišu nivo homocisteina i na taj naćin popravljaju mikrocirkulaciju.
Vitamin D
sa kalcijumom
10 – 20 μg
Nedostatak vitamina D spoušta nivo kalcijuma u srednjem uhu, što vodi u gubitak sluha. Osim toga, vitamin D može pozitivno da utiče na otosklerozu (deformitet kosti u uhu koji smanjuje sluh).
Cink
50 – 60 mg
Nedostatak cinka dovodi do pojave tinitusa i gubitka sluha; studije su pokazale pozitivne rezultate kod intervencije cinkom (dva meseca).
Mangan
10 – 30 mg
Nedostatak mangana dovodi do nastanka tinitusa i gubitka sluha.
 
Pažnja: Izbor proizvoda i doziranje uvek vršite u konsultaciji sa lekarom!
To možete besplatno da uradite ovde:

Preporučeni preparati: