Preparati protiv zatvora i divertikuloze

Ishrana i preparati protiv zatvora i divertikuloze

Kod zatvora, da bi se stolica izbacila, potrebno je snažno napinjanje i potiskivanje, pošto je stolica tvrda. Zatvor je često uzrok i retkog izbacivanja stolice (dva do tri puta nedeljno). Hroničan zatvor često izaziva oboljenje koje se naziva divertikuloza, kod koga unutrašnji zid creva, u obliku malih džepova ispada napolje, kroz mišićni zid creva.
 
Ovi džepovi štrče napolje na zidu creva kao mali baloni. Divertikuloza se javlja kada pritisak u crevu raste zbog hroničnog napinjanja. Ti mali baloni se mogu upaliti, izazvati bolove u stomaku i krvarenja. Takva oboljenja su, takozvana, civilizacijska oboljenja: ona su u industijski razvijenim zemljama raširena poput epidemije, dok su u zemljama u razvoju gotovo nepoznata.
 
U industijski razvijenim zemljama skoro svaka peta odrasla osoba pati od hroničnog zatvora, a jedna trećina osoba starijih od 65 godina ima divertikulozu.
 

Preporuke za način ishrane

 
Glavni uzrok nastanka zatvora i divertikuloze su veoma rafinisane i industrijski prerađene životne namirnice. Dijetna vlakna su složeni ugljeni hidrati koji se ne mogu svariti. Oni dolaze u crevo netaknuti i tamo resorbuju vodu, što povećava volumen stolice i omekšava je. To podstiče aktivnost creva, koja tada brže potiskuju stolicu napred.
Dijetnih vlakana ima mnogo u integralnom zrnu žitarica, kukuruzu, povrću, voću, semenkama i mahunarkama. Osobe koje često jedu ove namirnice, omekšavaju na taj način stolicu i u većini slučajeva na taj način otklanjaju zatvor.
Suve šljive, suvo grožđe i smokve su posebno korisne. Pored povećanog unosa dijetnih vlakana mora se uzimati i dovoljno tečnosti (8 do 10 velikih čaša na dan), pošto ona ublažava zatvor i smanjuje rizik od nastanka divertikuloze.
 

Posebne napomene

 
  • Svakodnevno, umereno bavljenje sportom (hodanje, džoging ili plivanje), značajno umanjuje ili otklanja zatvor. Nedovoljno kretanje pogoršava zatvor.
  • Kalcijum suplementi (> 2 g/dan)mogu kod nekih osoba da pogoršaju zatvor.
  • Preparati koji sadrže Lactobacillus acidophilus mogu, takođe, da pomognu da se obnovi funkcija creva i smanji zatvor.
  • Sredstva za čišćenje (laksativ) ne treba uzimati u dužem vremenskom periodu. Većina sredstava za čišćenje ugrožava normalnu funkciju creva i resorpciju hranljivih supstanci. Ova sredstva izazivaju često nedostatak kalijuma, što opet dovodi do zatvora. Da bi se izašlo iz tog začaranog kruga, mora se otkloniti deficit kalijuma. Sredstva za čišćenje mogu da izazovu iritaciju creva.
  • Nepodnošenje mlečnog šećera može da stvara zatvor.

Preporučene hranljive supstance kod zatvora

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Vitamin C
500 mg – 2 g
Resorbuje vodu u creva i omekšava stolicu.Počnite sa 500 mg i polako povećavajte dozu na 2-3 g. Sve dok ne dostignete dozu koja ublažava zatvor.
Ujutru, kada ustanete uzmite odjednom celu dozu.
Kompleks B vitamina
Visoko doziran sa 0,4 – 1,8 mg folne kiseline
Nedostatak folne kiseline može da izazove zatvor.
Pantotenska kiselina
250 mg
Može da podstakne aktivnost creva i umanji zatvor.
Magnezijum
400 – 600 mg
Može da podstakne aktivnost creva i umanji zatvor.
Kalijum
1 – 2 g
Nedostatak kalijuma se radovno javlja nakon upotreba sredstava za čišćenje i diuretika.
Dijetna vlakna
10 – 30 g u obliku pšeničnih mekinja ilipreparata koji je proizveden od bokvice.
Dok se organizam ne navikne, dijetna vlakna mogu da izazovu nadimanja i stomačne tegobe. dite korak po korak i postepeno povećavajte dozu tokom nekoliko nedelja. Suplemente dijatnih vlakana uvek uzimajte sa velikim kolićinama tečnosti (8 čaša sveže vode dnevno).
 
Pažnja: Izbor proizvoda i doziranje uvek vršite u konsultaciji sa lekarom!
To možete besplatno da uradite ovde:

Preporučeni praparati kod zatvora: