Visok krvni pritisak, hipertenzija

Visok krvni pritisak: Regulisanje dodacima ishrani

Krvni pritisak odgovara snazi kojom krvotok pritiska zidove arterija. Normalan krvni pritisak se kreće oko 120/80. Prvi, veći broj, odnosi se na najveći pritisak koji se dostiže kada se srčani mišić skuplja i pumpa krv u sudove. Niži broj odgovara pritisku za vreme pauze izmedu dva otkucaja srca. Izraz „hipertonija“ koristi se za neobično visok krvni pritisak, koji je opasan, pošto opterećuje srce, bubrege i krvne sudove više nego što treba.

Vremenom ovo opterećenje može da izazove ozbiljna oštećenja organizma i da dovede do otkazivanja rada srca i bubrega ili do moždanog udara. Rizik od smrti usled ranog oboljenja srca, za osobe sa hipertenzijom, duplo je veći nego za osobe koje imaju normalan krvni pritisak. Većina slučajeva visokog krvnog pritiska su kombinacija neuravnoteženog načina ishrane, nedovoljnog kretanja i stresa. To je pritajeno oboljenje. Većina osoba sa hipertenzijom živi bez ikakvih simptoma, čak i ne zna da boluje od visokog krvnog pritiska.
 

Krvni pritisak treba redovno kontrolisati (najmanje dva puta godišnje), posebno one osobe koje spadaju u rizičnu grupu; npr. gojazne osobe i oni koji se ne kreću dovoljno. Osobe koje imaju bliske rođake koji pate od hipertenzije, treba takođe redovno da kontrolišu krvni pritisak.

 

Preporučeni način ishrane

 
Gojazne osobe su podložnije nastanku visokog krvnog pritiska. Oni mogu značajno da poprave stanje ako smanje težinu. Ishrana koja je bogata mastima životinjskog porekla i holesterolom, podiže pritisak, dok ishrana sa biljnim uljima, posebno maslinovo ulje, smanjuje rizik od hipertenzije.
 
Kod jedne trećine stanovništva, krvni pritisak reaguje osetljivo na rafinisane šećere, a veće količine dijetnih vlakana snižavaju pritisak.
 
Zato se preporučuje ishrana bogata složenim ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima sa malo rafinisanog šećera. Dodatne količine vlakana  u obliku ovsenih ili pšeničnih mekinja mogu da pomognu.
 
Oko jedne četvrtine sranovništva, ugroženo je solju (natrijumhlorid) koja povećava krvni pritisak. Kada se unose velike količine soli u organizam, to za posledicu ima da u organizmu ostaje više tečnosti. Zbog povećane zapremine krvi, srce i bubrezi moraju da daju veći učinalk, što opet vodi ka hipertenziji. Odrasloj osobi dovoljno je 1/4 kafene kašicice soli na dan, što otprilike odgovara 0,5 grama.U stvarnosti mi konzumiramo u proseku petnaest puta više od te količine. Osobe koje zamene namirnice bogate solju, svežim namirnicama koje su bogate kalijumom (npr. banane i sok od pomorandže) snižavaju na taj način krvni pritisak.
 

Alkohol takođe doprinosi ovoj bolesti. Osobe sa visolim krvnim pritiskom smele bi da dozvole sebi najviše dva pića u toku dana.

 

Posebne napomene

 
– Beli luk ima svojstvo da snižava krvni pritisak. Osobe sa hipertenzijom mogu rešiti problem konzumiranjem belog luka (ili ekstrakt belog luka).
– Prekomerne količine olova i kadmijuma u organizmu, često, u kombinaciji sa niskim vrednostima cinka, mogu da poviše pritisak. Detoksikacija i dodatan unos cinka, može da snizi krvni pritisak kod osoba opterećenih teškim metalima.
– Redovno bavljenje aerobnim sportskim aktivnostima može da snizi hipertenziju i da doprinese da uopšte i ne dođe do te pojave.
– Hronični stres, napetost i strah mogu da podignu krvni pritisak. Autogeni trening, Tai chi, joga i meditacija mogu da pomognu u otklanjanju stresa i normalizovanju pritiska.
– Lekovi za sniženje krvnog pritiska dovode se u vezu sa različitim neželjenim propratnim pojavama: nedostatak minerala, slabost i umor, nesanica, impotencija i depresije. Terapija ishranom i promena životnih navika (smanjenje telesne težine i sport) mogu kod mnogih osoba sa hipertenzijom da smanje potrebne količine lekova, ili čak, da ih učine izlišnim.
 

Preporučene hranljive supstance kod hipertenzije

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Kalcijum
1 – 1,5 g
Može značajno da snizi visok krvni pritisak. Nedostatak kalcijuma mnogo je veći faktor rizika za hipertenziju nego slana hrana. Konzumiranje namirnice koje sadrže mnogo kalcijuma (npr. mlečni proizvodi od obranog mleka i zeleno lisnato povrće)
Magnezijum
400 – 600 mg (može da se uzimazajedno sa kalcijumom)
Magnezijum opušta krvne sudove. Nedostatak magnezijuma podiže krvni pritisak i veoma je rasprostranjena pojava u industrijski razvijenim zemljama.
Folna kiselina
1 mg
Vrednovanje rezultata iz Nurses health study pokazalo je smanjen rizik od hipertonije.
2 – 4 g
Proširuje krvne sudove. Smanjuje faktor rizika ADMA (asimetrični dimetilarginin).
Taurin
2 – 6 g
Suplementi taurina mogu da smanje hipertenziju.
Koenzim Q10
90 – 120 mg
Snižava previsok krvni pritisak.
Omega 3
masne kiseline
1 – 1,5 g EPA u obliku
Jedite dva puta nedeljno ribu !!!

Konsultacije:

Preporučeni preparati kod visokog krvnog pritiska: