Zdrav život

TRIGLICERIDI

Svi se plaše holesterola. Međutim, postoji drugi tip masnoća u krvi, trigliceridi, koji mogu biti opasniji nego što se mislilo. Novi podaci pokazuju da visok nivo triglicerida (triglycerides) u krvi može dovesti do infarkta miokarda, naročito kod žena starijih od pedeset godina i muškaraca koji imaju loš odnos LDL/HDL holesterola.

Najbolja terapija hranom protiv visokih trihlicerida dobijena je iz mora. Brojne studije su pokazale da riblje ulje značajno snižava trigliceride. U jednoj studiji Univerziteta medicinskih nauka u Oregonu jedna dnevna doza ribljeg ulja je snižavala trigliceride za 50 procenata. Korišćena količina ribljeg ulja ekvivalent je korišćenja 200 grama lososa, skuše ili sardine dnevno. U pitanju je masna morska riba iz hladnih mora.

Brojne studije su pokazale blagotvoran uticaj masne morske ribe na prevenciju srčanih bolesti. Međutim, ima podataka da i druga hrana iz mora ima izvanredan uticaj na sprečavanje pojave i lečenje bolesti srca i krvnih sudova. Jedno istraživanje na Univerzitetu Vašington je pratilo muškarce koji su jeli plodove mora umesto svojih uobičajenih belančevina u obliku mesa, jaja, mleka i sira. Plodove mora su jeli dva puta dnevno tokom tri nedelje. Školjke su oborile trigliceride za 61%, ostrige (oyster) za 51%, a rakovi za 23%.

Nije potrebno da se u dužem vremenskom periodu svakodnevno jedu morske ribe ili plodovi mora. Sasvim je dovoljno da se usvoji drugačiji način ishrane, koji će se sastojati u unošenju morske ribe ili plodova mora tri puta nedeljno. Rizik oboljevanja od infarkta, šloga i drugih kardiovaskularnih bolesti je upadljivo manji posle godinu do dve ovakvog načina ishrane.

Pročitajte ceo članak na sajtu porodicnilekar.net

Preporučeni dodaci ishrani za regulisanje nivoa triglicerida:

   Beli luk i persun u tabletama - tablete belog kuka     Omega 3 Concentrate

Cholestone - Regulisanje holesterola - visok holesterol     Nopalin za detoksikaciju i poboljsanje varenja     Soja lecitin kapsule sa trostrukim dejstvom