Stres1

Oslobodite se stresa!

Ruke koje se tresu? Neosnovani izlivi gneva? Poremecaji sna? Glavobolje? Opadanje kose? Bolovi u želucu? Nestrpljenje? Smetnje u pamcenju? Potištenost? Ovi simptomi mogu da budu reakcije organizma kao signali pojacanog stresa, do koga prvenstveno dovode negativni nadražaji.

Šta je stres?

Uobicajeno znacenje stresa jeste „stalna napetost” ili „trajna nervoza”. Malo opširnije, stres znaci odgovor organizma na neku promenu koja iziskuje fizicku, mentalnu, odnosno emocionalnu reakciju, ili neki drugi odgovor slican ovima. Dakle, svaka promena nosi u sebi mogucnost nastajanja stresa. U današnjem svetu punom jurnjave sve se neprekidno menja, tako da nije ni cudo što stres danas vec važi za bolest savremenog doba.

Ipak, imamo potrebe za stresom.

Kako je to moguce? Prema modelu obljavljenom od strane profesora Selyea [Šeje], kroz svoj rad i rezultata istraživanja koje je sprovodio o stresu stekao svetski glas, stres se može podeliti na dve vrste: na eustres i distres. Eustres je tzv. „dobarstres”, koji se javlja u situacijama koje se mogu rešiti; i jacaju osobu koja ga savlada, stimuliše nas, te uslednjegovog delovanja postajemo produktivni. Dok distres (negativni stres) uzrokuje frustraciju, osecaj nesposobnosti, razocaranja i iscrpljenosti. Znaci, rešenje se nalazi u zlatnoj sredini. Potpuni nedostatak stresa može da dovede do nezainteresovanosti i letargije, dok neprestani stres može da prouzrokuje razne druge bolesti.
 

Da li prepoznajemo kada smo u stanju stresa?

Svako drugacije reaguje u nekoj teškoj situaciji, tako da promene i na fizickom, i na emocionalnom planu, kao i na planu ponašanja mogu da budu u potpunosti drugacije. U nekoj neocekivanoj situaciji cak i u istom momentu mogu da se jave drhtavica, znojenje, ubrzani puls, nedostatak vazduha, napetost mišica, glavobolja, osecanje panike ili gneva. A kontinuirani stres u velikoj meri utice na naše zdravlje. Izaziva teskobu, depresiju, smetnje u varenju, visoki krvni pritisak, poremecaje sna, pa i srcane nepravilnosti, a može da utice i na ženske cikluse, odnoso odraziti se negativno na plodnost.

Ko je najviše ugrožen?

Razlicita istraživanja isticu razlicite grupe kao najugroženije. Prema nekima to su stariji ljudi, dok prema dugima rizik ponajviše dotice aktivne muškarce. Dok istovremeno npr. i trudnoca, odnosno povratak na radno mesto nakon odmora, ili cak i pocetak školske godine mogu da prouzrokuju stres. Dakle, stres je prisutan u životu svakog od nas, stoga na njegove simptome treba da obratimo pažnju kod svakoga.

 

 

Dobar savet za trenutno otklanjanje stresa

Pored dubokih udisaja, brojanja do deset i izolacije buke, vredi da uvedete i jedan veoma jednostavan protokol, ukoliko Vam je život izložen stresu:
 
  1. Pokušajte pravilno da procenite datu situaciju, i zamislite šta je to najgore što se može desiti.
  2. Pripremite se na to, kako cete se nositi sa time ako se to i stvarno desi.
  3. Ako ste se pripremili na najgore, pokušajte da zamislite, na koji nacin bi se mogli postici bolji rezultati.
        (Neki cak mogu i dalje razvjaiti ovaj protokol u pravcu najboljih mogucih rezultata!)
 

Znaci, postoji rešenje?

Kao što ni simptomi nisu jednaki, ni rešenje ne može da bude jedinstveno, univerzalno, neka metoda koja je prihvatljiva za sve, i koju svi koriste. Mogu da pomognu joga, tai ci. meditacija, odnosno bilo koji oblik sporta, ili pak neki anti-stres trening. Nekome predstavlja rešenje citanje neke dobre knjige, caša lekovitog caja, ili možda terapeutska kupka sa aromaticnim biljem; drugima prija vreme provedeno u prirodi. Odgovarajuca ishrana takode može da doprinese lakšem podnošenju stresa. Može da pomogne magnezijum, vitamini iz grupe B, kao i neke lekovite biljke (npr. Rhodiola rosea). Najvažnije je da pokušate promeniti, ublažiti stanje stresa!

Stress Management

Kompleks B vitamina pozitivno utice na nervni sistem, a predstavlja i važan element energetskih procesa u našem organizmu, pa posebno se preporucuje osobama koje su svakodnevno izložene uticaju stresa i/ili povecanom mentalnom ili fizickom opterecenju. Uzimanje se može dobro dopuniti primenom sledecih proizvoda: Rhodiolin i MagneZi B6, kao i sa primenom BioHarmonex® uredaja.

Kompleks B vitamina protiv stresa

Rhodiolin - arjticka ruza protiv stresa   BioHarmonex - celijski rezonator   MagneZi B6 za snagu i borbu protiv stresa