Riblje ulje1RIBLJE ULJE

Zasto je riblje ulje posebno?

Riblje ulje se sastoji od polinezasicenih masti – zdravih masti. Za razliku od zasicenih zivotinjskih masti, ne povecavaju nivo holesterola.
Polinezasicene masti podeljene su u dve grupe, pod nazivom esencijalne masne kiseline (ili EFAs) – omega-3 i omega-6.
Bitne su jer sprecavaju zgrusavanje krvi, snizavaju krvni pritisak i jacaju imuni sistem. Takode, vazne su za stvaranje prostaglandina, jednog od najvaznijih hormona u telu.
Omega-3 ima odredene prednosti u odnosu na omega-6, jer direktno utice na proizvodnju vitalnih supstanci kao sto je DHA, za koju se smatra da igra kljucnu ulogu u razvoju mozga i kognitivnih funkcija, kao i EPA, koja je od vitalnog znacaja za zdravlje mozga.
Ove kiseline u organizam možemo da unesemo samo kroz hranu, a najbogatiji izvor omega-3 ulja je riba – losos, skusa, sveza tunjevina i haringa.

 

Kako štiti srce?

Veliki broj istraživanja ukazuje na to da riblje ulje može da ojaca srce, spreci zgrušavanje krvi i snizi krvni pritisak. Najjaci zaštitni efekat ima kod pacijenata sa utvrdenim kardiovaskularnim bolestima.
Poslednja istraživanja pokazuju da riblje ulje pomaže u zaštiti mozga od Alchajmerove bolesti, a odskora se prepisuje na recept pacijentima koji su imali infarkt ili srcani udar kao prevencija.

 

Šta je sa mozgom?

Istraživanja su pokazala da DHA mogu da smanje formiranje plaka u mozgu, kao i da mogu da smanje rizik od pojave Alchajmerove bolesti i demencije. Premalo omega-3 s druge strane se povezuje sa depresijom.
Šta drugo oni mogu uraditi?
Nedavno istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu masnu ribu jednom nedeljno imaju manji rizik od degeneracija makule, što je najcešci uzrok slepila kod starijih osoba. One takode mogu biti korisne u borbi protiv nekih oblika raka. Prošle godine profesor Džon Uite sa Univerziteta u Kaliforniji je rekao da visok unos omega-3 kiselina kod muškaraca smanjuje rizik od raka prostate za oko 60 odsto. Postoje dokazi, takode, da redovne potrošnje omega-3 kiselina sprecavaju rak debelog creva.

 

Šta mogu da urade za mladoliki izgled?

Jedna studija sugeriše da riblje ulje odlaže proces starenja. Naime, tokom istraživanja strucnjaci su došli do zakljucka kako prisutnost omega-3 kiselina u telu sprecavaju oštecenja DNK u celijama. To u suštini znaci da su procesi upala svedeni na minimum i da je proces starenja usporen.

Uzimanje pilula od ribljeg ulja?

Najviši procenat omega-3 kiselina se nalazi u masnoj ribi, kao što su losos, tunjevina, skuša i haringa.
Ostali izvori su uljana repica, jagorcevina i orahovo ulje, sveže semenke bundeve i suncokreta, hleb od celih zrna žitarica. Medutim, oni pružaju omega-3 u razlicitom hemijskim obliku koji telo teže pretvara u DHA i EPA, tako masne kiseline ishranom ne unosimo dovoljno.
Neka uopštena preporuka je da se konzumiraju dve porcije (140 g svaka) tokom nedelje. Pri tome imajte na umu da se konzervisana tunjevina ne racuna, jer se tokom njene obrade i konzerviranja smanjuju omega-3 kiseline.
Medutim, tim americkih lekara je saopštio da je uzimanje pilula od ribljeg ulja za srcane bolesnike od vitalne važnosti. Oni bi trebalo da unose od 800 do 1.000 mg tokom nedelje.
Izvor: Blic

 

Riblje ulje je dostupno u našem progarmu kao dodatak ishrani.
Omega 3 Concentrate