Lečenje psorijaze ishranom i prirodnim preparatima

Psorijaza

Psorijaza se javlja kao flekavo crvenilo kože sa srebrnkastim ljuspicama, najčešće na laktovima i kolenima, ali mogu biti napadnute i uši, koža glave i leđa. Oštećenja kože izazvana su brzim rastom ćelija spoljašnjeg sloja kože. Nasledni faktori igraju ulogu kod psorijaze, bolest nije zarazna.

Psorijaza je hronični poremećaj koji se javlja u mahovima. Izbijanje bolesti može biti izazvano različitim faktorima, opterećenje sistema usled bolesti, hirurški zahvati ili infekcija, ozlede kože, izgorela koža zbog sunčanja, osetljivost na neke namirnice kao i određeni lekovi, kao što su beta-blolkatori ili litijum. Rasterećenje od faktora uticaja iz okoline, teških metala (npr. zubne plombe!), unutrašnja struktura crevnog trakta je važna! Uzroci-faktori koji provociraju nastanak, mogu se uporediti sa onima kod pojave neurodermatitisa. Pošto se psorijaza smatra autoimunim oboljenjem, veoma je važno prepoznati faktore koji opterećuju imunisistem i eliminisati ih.

Preporuke za način ishrane:

Osobe koje pate od psorijaze, često imaju nizak nivo vitamina A i selena. Vitamin A, zajedno sa vitaminom D ima važnu ulogu u upravljanju i kontroli rasta ćelije. Uzimanje suplemenata može da pomogne u izlečenju psorijaze. Suplementi selena i cinka smanjuju upalu kože, svrab i crvenilo kože.

Nova ispitivanja su ustanovila da je u koži osoba obolelih od psorijaze poremećen metabolizam esencijalnih masnih kiselina. Ako je stvaranje Omega 3 masnih kiselina EPA i DHA ugroženo i nedovoljno se stvara GLK iz linoleinske kiseline, to može da poremeti zalihe masnih kiselina u koži i da dovede do upala i psorijaze. Pošto osetljivost na neke namirnice može da pogoduje psorijazi, treba utvrditi koje su to namirnice i eliminisati ih. Eliminacija određenih životnih namirnica iz ishrane je kod mnogo ljudi dala pozitivne rezultate. Konzumiranje alkohola, takođe, pogoršava poremećaj pa zato treba samo umereno piti alkohol.

 

Hronična opterećenja toksičnim metalima potpuno blokiraju aktiviranje vitamina D. Analize na teške metale (kosa, mokraća) veoma su preporučljive za osobe koje boluju od psorijaze.

 

Posebne napomene:

Sunčeva svetlost i svež vazduh često deluju na isceliteljski način. Ali imajte mere u tome.

Mnogi lekovi, koje školska medicina koristi u terapiji psorijaze (metotreksat i hidruksurea) imaju opasne propratne pojave i slabe imuni sistem. Terapija ishranom predstavlja delotvornu i sigurnu alternativu.

Preporučene hranljive supstance kod psorijaze:

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Vitamin A
50.000 – 100.000 IJ
Velike doze vitamina A uzimati samo uz lekarski nadzor.
Preporučuje se probni period u trajanju od 2-4 meseca. Da bi se sprečio nastanak viška vitamina A, spuštati postepeno dozu, čim se primete prvi ynaci poboljšanja, sve dok se ne utvrdi najniža doza, koja je delotvorna.
Vitamin D3
10 – 20 μg
Aktivni oblik vitamina D3 može se uzimati spolja i iznutra. Oba obloka su uspešna u terapiji.
Vitamin B12
1 mg nedeljno, intramuskularno injekcijom.
Kod posebno teško napadnutih, ograničenih „fleka“, vitamin B može se direktno injektirati u oštećeni deo kože.
Selen
200 μg
Mast selen-sulfida ako se nanese na oštećeno mesto kože, može da ima blagotvorno dejstvo.
Cink
50 – 100 mg
Masti koje sadrže cink, mogu se naneti na oštećene delove kože i tamo razviti zaceljujuće dejstvo.
Omega 3
masne kiseline
1 – 1,5 g EPA u obliku kapsula ribljeg ulja
Uzimati zajedno sa 100 mg vitamina E.
Gama-linoleinska kiselina (GLK)
4 – 6 kapsula ulja od noćurka (EPO)
Uzimati zajedno sa najmanje 100 mg vitamina E.

Konsultacije:

Preporučeni preparati kod psorijaze: