Proširene vene

Preparati za proširene vene

Proširene vene

Proširene vene su uvećane, natečene vene, koje se uglavnom, javljaju na nogama. One nastaju kada oslabe venski zalisci (koji sprečavaju da se nakuplja krv u nogama i pomažu da se krv vrati u srce) i vene. Vene koje su proširene nakupljanjem krvi izbočavaju se na koži. One mogu da izaazovu tegobe i da budu bolne, sprečavaju cirkulaciju krvi i pogoduju stvaranju krvnog ugruška. Proširene vene nastaju na osnovu genetske predispozicije, usled velikog pritiska u venama tokom trudnoće i kod gojaznih osoba. Češće se javljaju kod osoba koje duže stoje ili moraju duže da sede il kod onih osoba koje se ne bave sportom.

Preporučeni način ishrane

Proširene vene se retko javljaju u zemljama gde je uobičajena ishrana bogata dijetnim vlaknima. Osobe koje unose malo dijetalnih vlakana imaju često zatvor i zbog tvrde stolice moraju više da se napinju. To stvara pritisak u venama na nogama i vremenom može doći do proširenih vena. Zato se preporučuje ishrana bogata dijetnim vlaknima, sa puno voća  i povrća i složenim ugljenim hidratima. Pošto višak težina doprinosi pojavi proširenih vena, gojazni treba da sniže svoju telesnu težinu. Da bi se sprečilo sdtvaranje krvnih ugrušaka, osobe koje imaju proširene vene treba da uzimaju namirnice koje smanjuju „lepljivost“ krvnih pločica i tako uspore nastanak krvnih ugrušaka (beli luk, crni luk, đumbir).

Posebne napomene

  • Bavite se redovno sportom, jaki mišići u nogama pomažu funkciju vena.
  • Izbegavajte dugo stajanje u mestu. Ako morate da stojite, nosite elastične čarape koje stežu noge.

Preporučene hranljive supstance

 
Hranljiva supstanca
Preporučena dnevna doza
Komentari
Vitamin C sa bioflavonoidima
1-2 g vitamina C sa bioflavonoidima
Jača zidove vena i venske zaliske, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Borovnica, kupine, trešnje i višnje kao i citrusno voće sadrže mnogo prirodnih bioflavonoida.
Vitamin E
100 – 400 mg
Popravlja cirkulaciju krvi u nogama i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
Cink
30 mg
Jača zidove vena i venske zaliske i pomaže u izlečenju oštećene kože iznad vena.
Dodatne količine dijetnih vlakana, ovsene, pšenične, pirinačne mekinje
Količina koja znatno omekšava stolicu. Počnite sa 5 g pa povećavajte po potrebi i do 20-25 g
Može da izazove gasove.
 

Preporučeni preparati