Obnova crevne flore posle antibiotika

Obnova crevne flore posle upotrebe antibiotika

Antibiotici ubijaju bakterije. Problem je u tome što je naše telo puno bakterija, a ti mikroorganizmi su od esencijalnog značaja za naše zdravlje. Naš stomak je dom 300-1000 različitih vrsta bakterija koje potpomažu probavu hrane, stvaraju i sintetizuju vitamine, odbijaju patogene, stvaraju neurotransmitere i mnogo više od toga.
Antibiotici su nasumične ubice bakterija. Oni ne ciljaju samo jedan patogen koji uzrokuje infekciju, nego takođe ubijaju i korisne bakterije.

Ukoliko uzimammo antibiotik, posebno antibiotik širokog spektra, potrebno je da dopunimo probavni sistem dobrim bakteijama i to što je pre moguće. Ne samo da bi obnovili probavni sistem, nego i zbog potrebne ravnoteže između bakterija i gljivica. Posebno kada je u pitanju Kandida. U nedostatku dobrih bakterija Kandida može da uzme maha sa masovnom proizvodnjom koja može da napravi pustoš u probavnom traktu, a vremenom i u celom organizmu.

Dakle, šta možete da uradite da obnovite dobre bakterije koje su antibiotici uništitli?

Prvo, dobro udomite i hranite dobre bakterije koje su opstale u crevima i podstičite njihovo umnožavanje. Njima su potrebni prebiotici - sirovo, najbolje organsko povrće i voće. Nerastvorljiva vlakna obezbeđuju hranu za razvoj korisnih bakterija i daju strukture na koima se te bakterije umnožavaju. Treba jesti najmanje jednu veliku salatu dnevno sa velikim izborom povrća.

Posle antibiotika, ishrana bi trebalo da se sastoji od 80% povrća i voća (više povrća od voća). ovo pravilo od 80% sirovog povrća i voća u dnevnoj ishrani je od suštinskog značaja za povratak ravnoteže u crevnoj flori.

Izbegavajte sve šećere osim stevie. Čak i voće sa visokim sadržajem šećera bi trebalo da bude limitirano u periodu obnove crevne flore.

Sledeći korak u naseljavanju stomaka korisnim bakterijama su probiotici. Probiotici su hrana ili dodaci ishrani koji sadrže korisne bakterije. Ali vodite računa da nisu svi probiotici isti. Izbegavajte ukusne, šećerom podržane probiotičke komercijalne jogurte. Oni će učiniti više štete nego koristi. Unosite velike količine probiotika jer ne prežive sve korisne bakterije stomačnu kiselinu, nego samo jedan deo njih.

Kod kvalitetnih dodataka ishrani korisne bakterije u celosti prežive stomačnu kiselinu te u creva stiže kompletna doza.

Fermentirana hrana kao što je kiseli kupus, turšija, kombuha, kefir i druge fermentisane namirnice donose korisne bakterije i enzime te ih je dobro unositi.

Tekst preuzet sa sajta naturalnews.

Dodaci ishrani za obnovu crevne flore

Probiotici