Zaustavite osteoporozu prirodnim vitaminima i mineralima

lecenje osteoporoze prirodnim putem

Zbog starenja kosti gube minerale i vemenom postaju sve tanje i lomljivije. U slučaju osteoporoze, gubitak koštanog tkiva dostiglo je tačku gde su kosti toliko lomljive da pad, neki brzi pokret ili čak i podizanje nekog predmeta može da izazove prelom kosti. Iako se osteoporoza može javiti i kod muškaraca i kod žena, starije žene su mnogo više pogođene ovom bolešću, pošto u menopauzi nivo estrogena snažno opada, a gustina kostiju se brzo smanjuje (estrogen održava minerale u kostima). Bolest se tiho razvija i često je prvi znak njene egzistencije prelom kuka ili kičme.

Osteoporoza se češće javlja kod osoba koje puše, često konzumiraju alkohol, koje su pothranjene ili su veći deo života provele u sedenju. Kao i dijabetes i osteoporoza je oboljenje koje odavno već pogađa i mlađe osobe.

Važno je znati da se kosti ne sastoje samo iz kalcijuma i vitamina D. Interesantno je da su sve preporuke za lečenje osteoporoze fokusirane na kalcijum. Kost je sve drugo samo ne „gomila minerala“. Radi se o složenom sklopu sa kolagenim strukturama, u koje spadaju i razne mikrohranljive supstance:

  • kalcijum, magnezijum, fosfor
  • cink, bakar, mangan, silicijum
  • vitamin C
  • vitamin D, vitamin K
  • vitamin B6, B12, folna kiselina
  • amino-kiseline
  • esencijalne masne kiseline
  • bor, stroncijum

Prema tome, za prevenciju i terapiju osteoporoze ne bi trebalo prepisivati samo kalcijum i vitamin D, nego preparat koji sadrži sve gore navedene vitamine i elemente u tragovima. Posebno kod pojedinih slučajeva, ako je potrebno, treba dodatno davati i preparate amino i masnih kiselina, kao i 1-2 g vitamina C. Tada će biti moguće postizanje mnogo boljih rezultata. Uobičajeni biofosfonati ostaju u terapiji.

 

Kost se stalno regeneriše i razlaže. Anabolni procesi su mogući do „poslednjeg daha“ i treba ih stalno pospešivati. Dakle, nije tačno da se kost od određene starosne dobi više ne može regenerisati.

 

 

Preporuke za način ishrane:

 
Namirnice, koje su bogate hraljivim supstancama neophodnim za građu kostiju – kalcijum, magnezijum, mangan i vitamini C, D i K . treba svakodnevno jesti. Treba konzumirati namirnice bogate borom. Bor je element u tragovima koji stimuliše proizvodnju estrogena koji zadržava kalcijum u kostima. Ako se mleko podnosi, mogu se uzimati mlečni proizvodi. Ali su i povrće i voće te proizvodi od soje isto tako kvalitetne namirnice za očuvanje koštane strukture.
 

Preporučene hranljive supstance kod osteoporoze:

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Vitamin D
10 – 30 μg
Povećava resorpciju kalcijuma i čuva gustinu kostiju. Sinergija sa magnezijumom. Poboljšanje jačine mišića, znatno manje padova sa prelomom.
Vitamin C
1 g
Neophodan za sintezu kolagena u hrskavici. Vć mali nedostatak može da dovede do gubitka koštane mase. Važan za  elastičnost kostiju.
Vitamin B6
Vitamin B12
Folna kiselina
10 – 15 mg
30 – 400 μg
0,8 – 1 mg
Smanjuju povećan nivo homocisteina, koji šteti strukturi kostiju i povećava rizik od preloma.
Kalcijum
1 g;
za žene posle menopauze: 1,5 g
Svakodnevno jesti namirnice bogate kalcijumom.
Magnezijum
400 – 600 mg
Aktivira enzime koji su neophodni za stvaranje kostiju.
Multivitaminski, multimineralni preparat
Treba da ima velik sadržaj magnezijuma, silicijuma, cinka, bakra, mangana, vitamina K i folne kiseline.
Osnovni preparat u prevenciji i terapiji osteoporoze.
Arginin
Lizin
1 – 4 g
1 – 2 g
Poboljšanje strukture kostiju.

Preporučeni dodaci ishrani kod osteoporoze: