Neprijatan zadah i preparati koji ciste organizam i probavni sistem

Neprijatan zadah

Zadah uzrokuju brojni fiziološki i patološki faktori: hrana, pušenje, karijes zuba, oboljenja desni, oboljenja sinusa i disajnih puteva, dijabetes, leukoza, upotreba pojedinih lekova… U najvecem broju slucajeva može se eliminisati održavanjem dobre oralne higijene.
 
Ako i posle toga nema željenih rezultata, potrebno je potražiti pomoc stomatologa koji ce sprovesti odgovarajucu terapiju, a u slucaju da iskljuci oralne uzroke, zatražiti i dodatna ispitivanja specijalista drugih grana – gastroenterologa ili otorinolaringologa.
 
Neprijatan zadah (halitosis, oral malodor, foetor ex ore) predstavlja veliki problem savremenog coveka. Rec je o neprijatnoj pojavi, ne samo za osobe kod kojih se javlja, vec i za njihovo okruženje. Kod osetljivih osoba, ta uporna i dugotrajna bolest ostavlja duboke i neugodne posledice – blaže ili teže oblike depresije, ocajanje, pa cak i izbegavanje društva i potištenost.
 
Danas je strah od neprijatnog zadaha po ucestalosti na trecem mestu razloga poseta stomatologu, odmah iza karijesa zuba i parodontopatije. Ali i tema o kojoj se izbegava razgovor, iako prema istraživanjima svaka druga osoba ima probleme sa zadahom. On je karakteristican za cirozu jetre (miris na vlažnu zemlju), hronicnu bubrežnu slabost (miris na amonijak), dijabetes (miris acetona), kod bubrežnih bolesnika sa uremijom (miris amonijaka). Kiseo zadah javlja se i kod osoba sa izraženom dehidratacijom organizma, kod visokih temperatura, proliva i ucestalog povracanja, dok oni na drasticnim dijetama imaju „vocni” zadah.
Procitajte ceo clanak na www.b92.net

 

 

Konsultacije:

 

Svetovaliste-button                                 Pitajte-lekara-button

 

 

Preporuceni preparati:

 

Tecni hlorofil - zastita od stetnih supstanci

Dodatak za vegetarijansku ishranu   Oporavak crevne flore   Mega B Complex