Zdrav život
 

Nadbubrežna žlezda, stres i kontrola

 

Bolesti nadbubrežne žlezde

Nadbubrežne žlezde smeštene su u gornjim polovima bubrega i sastoje se iz dva dela, kore i srži, koji se medusobno razlikuju po poreklu i po funkciji. Kora nadbubrežne žlezde luci mineralokortikoide aldosteron i kortikosteron, koji regulišu promet minerala (natrijuma i kalijuma) i vode, cime održavaju homeostazu, a nazivaju se i “hormoni koji cuvaju život”. Kora nadbubrežne žlezde luci i glikokortikoide (kortizol) koji regulišu promet ugljenih hidrata, proteina i lipida. Androgeni i estrogeni hormoni kore nadbubrežne žlezde uticu na razvoj polnih organa u decjem uzrastu. Srž nadbubrežne žlezde luci adrenalin i noradrenalin koji ubrzavaju rad srca i povecavaju krvni pritisak.
 
Dugotrajan i neprekidan stres opterecuje nadbubrežne (adrenalne) žlezde.
Kada smo izloženi stresu, adrenalne žlezde pojacano rade, proizvodeci veliku kolicinu adrenalina, noradrenalina i steroidnih hormona kao što je kortizol. Ako je stres dugotrajan, žlezde se preopterecuju i ulaze u stanje privremeno smanjene funkcije. Ukoliko ste relativno zdravi, žlezde ce pokušati da nadoknade nedostatak tako što ce rasti i postati hipertroficne (abnormalno uvecane). Medutim, u slucaju da se stres nastavi, iscrpece se i potom ostati u stanju hronicne hipofunkcije (smanjene funkcije). U ovom stadijumu lucenje adrenalina nepredvidljivo oscilira izmedu ekstrema i krece se od nedovoljnog do prekomernog koje uzrokuje napade panike i promene raspoloženja. Krajnji ishod produžene insuficijencije nadbubrežne žlezde mogu da budu hronicni umor, fibromijalgija, hronicni bronhitis ili sinusitis i autoimuni poremecaji, od lupusa do reumatoidnog artritisa.
Ove žlezde mogu proizvoditi previše jednog ili više hormona, što je uzrokovano promenama u njihovoj funkciji ili prekomernim stimulisanjem hipofize. Simptomi i lecenje zavise od toga koji se hormon proizvodi u prekomernoj kolicini, androgeni steroidi, kortikosteroidi ili aldosteron.

 

 

Konsultacije:

 

Svetovaliste-button                               Pitajte-lekara-button

 

Preporuceni preparati:

 

Za kontrolu rada nadbubrežne žlezde pre svega je važna kontrola stresa.
Prirodni preparati pomocu kojih organizam ima dobar odgovor na stres:

 

 

Rhodiolin - arjticka ruza protiv stresa   Kompleks B vitamina protiv stresa   Mega B Complex   Organski Noni - Visoko koncentrovan