Multiplex-Sklerosis

Prirodni preparati koji pomažu ocuvanje nervnih celija kod Multiple skleroze

Multipla skleroza (MS), (lat. Sclerosis multiplex) je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno „napada“ belu masu centralnog nervnog sistema. Kompleksna patogeneza multiple skleroze obuhvata inflamaciju i potencijalne fokalne lezije koje su u vezi sa heterogenim, cesto destruktivnim patološkim promenama diseminovane u beloj masi centralnog nervnog sistema.
 
Multipla skleroza zahvata aksone, dugacke produžetke nervne celije, na kojima pojedini delovi mijelinskog omotaca zapaljenski reaguju i propadaju. Stoga se multipla skleroza smatra zapaljenskom, demijelinizirajucom bolešcu izazvanom imunološkim promenama nepoznate etiologije. Kad je odredeni deo mijelinskog omotaca zapaljen i oštecen, prenošenje impulsa kroz akson je poremeceno, usporeno ili isprekidano, zbog cega poruke iz mozga dolaze na „cilj“ sa zakašnjenjem, „greškama“ ili ih uopšte nema (izostaju). Bolest je vrlo promenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima i znacima i karakterišu je cesta pogoršanja razlicitog stepena, koja se smenjuju sa naglim poboljšanjima klinicke slike (remisija bolesti). Nastanak multiple skleroze prate mnogi poremecaji razlicitog stepena, od blage ukocenosti i otežanog hodanja, do potpune oduzetosti, slepila, itd.
 
U svetu od multiple skleroze boluje oko milion ljudi i to uglavnom u razvijenim zemljama sveta. Bolest je nešto cešca kod žena nego kod muškaraca (3:2). Po svojoj frekvenciji, hronicitetu i tendenciji javljanja kod mlade populacije MS je jedan od vodecih uzroka invaliditeta.

 

Savetovalište:

 

Svetovaliste-button                                Pitajte-lekara-button

 

Preporuceni preparati:

D-drops

 

Mega B Complex   Mega qProtect - kompleksan antioksidantni preparat   Panax Ginseng - zensen u najboljoj formi

 

Pro Selenium - Selen za odbrannu od slobodnih radikala   Organski Noni - Visoko koncentrovan   Helatna veza cinka za potpunu apsorpciju