Menopauza – Klimaks kod žena

menopauza klimaks kod zena
U klimaksu potpuno prestaju manstrualna krvarenja, što se kod većine žena događa oko 50. godine života. Kod žena koje su u kasnim 40. godinama, estrogen usporava krvarenje, a ovulacija se sve ređe događa, dok sasvim ne prestane. Četiri petine od svih žena imaju u menopauzi simptome kao što su valunzi, glavobolja, iscrpljenost, promene raspoloženja i depresije. Simptomi mogu biti različitog intenziteta – skoro svaka peta žena ima valunge koji su toliko snažni da one zbog toga idu kod lekara.
 

Dodatno, manjak estrogena dovodi do gubitka minerala (uglavnom kalcijuma) iz koštanog skeleta, što povećava rizik od osteoporoze, a time i rizik od preloma kostiju u kasnijem životnom dobu. Manjak estrogena dovodi postepeno i do povećanja LDL holestrola u krvi, a istovremeno snižava HDL holesterol (zdrav holesterol). Time se za žene povećava rizik od infarkta miokarda i moždanog udara.

Preporuke za način ishrane:

Žene u menopauzi treba svakodnevno da jedu namirnice bogate kalcijumom, magnezijumom, vitaminom D, i vitaminom K, kako bi sačuvale koštani skelet. Osim toga treba da vode računa da ne unose previše fosfora i proteina (koga ima u velikim količinama u crvenom mesu, industrijski prerađenim životnim namirnicama i kola napicima) jer previše fosfora i proteina u ishrani ubrzava gubitak minerala iz kostiju. Da bi vrednosti masnoća u krvi ostale u zdravom okviru, žene bi trebale da smanje udeo zasićenih masti u svojoj ishrani, tako što će se jesti manje mesa, jaja, proizvoda od punomasnog mleka. Oscilacije šećera u krvi i hipoglikemija mogu još više da pogoršaju mnoge tegobe koje se javljaju.

Posebne napomene:

  • Uzimanje estrogena spušta nivo triptofana. Kod depresivnog stanja zato treba misliti i o treptofanu.
  • U stručnoj literaturi se trenutno intenzivno diskutuje o mogućnostima primene i prednostima fitoestrogena (kojih ima u mnogim namirnicama) tokom menopauze i u prevenciji karcinoma. Ovi fitoestrogeni se nalaze u soji, crvenoj detelini, ovsenim pahuljicama, pšenici, prosu itd.
  • Suplementi mogu mnogo da pomognu (eventualno uz dodatak joda).
  • Za vreme menopauze neobično je važna sportska aktivnost. Time se smanjuje stres, čuva jačina kostiju i visoke vrednosti HDL holesterola u krvi.

Preporučene hranljive supstance kod klimaksa:

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
400 mg
Značajno ublažava valunge, iscrpljenost, depresije.
1g vitamina C, zajedno sa
100 – 200 mg kompleksa bioflavonoida koji sadrži hesperidin.
Ublažava valunge, noćne grčeve u listovima nogu, iscrpljenost, pomaže da se održi ravnoteža masnoća u krvi.
Treba da sadrži pantotensku kiselinu, vitamin B6 (najmanje 25 mg), B12, folnu kiselinu i holin
Pomaže jetri da izbalansira ravnotežu hormona, ublažava simptome. Reguliše nivo homocisteina. Homocistein važi za faktor rizika ateroskleroze.
10 – 20 μg
Umanjuje gubitak minerala u kostima.
800 mg kalcijum i
400 mg magnezijum
Ublažava razdražljivost i promene raspoloženja. Pomaže da se očuvaju kosti i deluje protiv smanjenja gustine kostiju.
Treba da sadrži silicijum, horm, cink i mangan
Pomaže u očuvanju kostiju i deluje protiv smanjene gustine kostiju.
U obliku ulja od noćurka (EPO)
3 – 6 kapsula
Delotvorno umanjuje valunge i promene raspoloženja.

Konsultacije:

Preporučeni preparati: