Preparati za jačanje imuniteta

Naš prvi zadatak mora uvek biti da naš imuni sistem držimo u ravnoteži, tj. da uvek dobijamo korektan odgovor imunog sistema. Nisu poželjni ni nedovoljan imunološki odgovor (podložnost infekcijama, slabost imuniteta), niti prevelik odgovor imunog sistema (preosetljivost, autoimuna obljenja, upale).
 

Pošto imnunitet nije „opipljiv“ organ kao što su srce i jetra, u obzir se moraju uzeti različiti aspekti koji održavaju zdravlje i samog imunosistema. U tome posebno centralnu ulogu imaju funkcionalna sposobnost creva, kože i sluzokože, kao i drugi kompetentni imunosistemi (npr. slezina, koštana srž, limfa).

Jačanje i regulisanje imuniteta

Ishrana i mikrohranljive supstance

Imuni sistem može optimalno da funkcioniše, samo ako je konstantno snabdeven pravim elementima. Primerena, izbalansirana ishrana ima u tome odlučujući značaj. Nepravilna i nedovoljna ishrana, koja je veoma česta u zemljama u razvoju ili kakva se sreće kod nestručno vođenih dijeta za mršavljenje, dovodi do poremećaja važnih faktora imuniteta. U industrijski razvijenim zemljama mnogo je češća pojava prekomerne ishrane. Prevelik unos praznih kalorija sa mnogo šećera i belog brašna, masnoća i alkohola, sa nedovoljno dijetnih vlakana i mikrohranljivih supstanci, dovodi do pograšnog odgovora imuniteta.

Pozitivno delovanje na imunitet

Minerali i elementi u tragovima

Cink
Mangan
Selen
Molibden
Silicijum
Jod
Bakar
Gvožđe
Litijum

Vitamini

Karotinoidi
Vitamin A
Vitamin B6
Folna kiselina
Vitamin C
Vitamin E

Životno neophodne masne kiseline

Omega 3 – masne kiseline
Omega 6 – masne kiseline

Amino-kiseline + ostale

Glutamin
Lizin
Arginin
Ornitin
Cistein
Karnitin

Posebne napomene

  • Kod oboljenja imunosistema, obično se radi o događaju na koji utiče više faktora.
  • Imuni sistem nam nije potreban samo tokom zime.  Pobrinite se zato da imunisistem ostane u ravnoteži tokom cele godine.
  • Da bi došlo do značajnog poboljšanja imunološke situacije i imunološkog odgovora, neophodno je  najmanje 6 – 12 meseci.
  • Kratkotrajne mere imaju smisla samo kod akutnih oboljenja (npr. prehlada, akutne alergije). Potrebno je vreme za dugoročnu, fundamentalnu i delotvornu regulaciju imunosistema.

Sledeći preparati imaju  veoma snažno pozitivno dejstvo na imunitet

Virago

Virago je višekomponentni preparat, koji sadrži aktivne materije koje pospešuju imunitet, i ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Sastojci: ekstrakt lista masline, Purpurni zvončić, Mačja kandža, Pau d’ Arco, lizin i cink. Sve ove aktivne materije se preporučuju prvenstveno protiv simptoma herpesa, ali ujedno jačaju i otpornost organizma naspram čestih, zaraznih virusnih oboljenja. Opširnije…

Bee Power

Ukoliko verujete u prirodne metode poboljšanja zdravlja, ekstrakt matičnog mleča je pravi izbor za Vas. Pčele hrane svoju kraljicu sa ovim hranljivim koncentratom, koja upravo ovoj supstanci može zahvaliti svoj dugi životni vek od 3 – 4 godine, dok pčele radilice žive tek 4 – 6 nedelja. Konzumiranje koncentrata matičnog mleča ima blagotvorno dejstvo i na ljude. Opširnije…

Samburex 

Koncentrisana velika doza ekstrakta zove u kombinaciji sa biljnim kompleksom koji sadrži Ehinaceu, biljku koja je u upotrebi već vekovima, kao i dodatnu količinu vitamina C i cinka. Sve u vidu ukusnog, tečnog preparata namenjenog svim članovima porodice u cilju dobre pripreme imunog sistema za hladne mesece kad postoji rizik od gripa. Ne sadrži šećer, veštačke ukuse i veštačke boje. Opširnije…

ImmunAid

ImmunAid je efikasan biljno-mineralni kompleks, u koji smo dodali i snagu biljke mačja kandža sa organski vezanim cinkom. Mačja kandža povećava proizvodnju ćelija imunog sistema i na taj način priprema telo da pruži otpor patogenima. Efekat mačje kandže je pojačan organski vezanim cinkom, koji takođe potpomaže normalno funkcionisanje imunog sistema. Opširnije…