Hipertireoza – pojacana funkcija štitne žlezde

HipertireozaŠta je hipertireoza?

Poremecaj metabolizma koji je posledica prejakog izlucivanja hormona štitaste žlezde odnosno preterane aktivnosti štitne žlezde. To je pretežno bolest odraslih žena, s najvecom ucestalošcu izmedu 30. i 50. godine života. Klinicko stanje hipertireoze naziva se još i tirotoksikoza. Najcešce se javlja kao deo sindroma koji može ukljucivati gušu i izbocenje ocnih jabucica, a poznat je kao Gravesova bolest ili Basedovljeva bolest. Do hipertiroidizma ili tirotoksikoze dolazi zbog suviška tiroidnog hormona u telu. Više nego kao specificna bolest, on je klasifikovan kao sindrom koji opisuje osobine koje proizilaze iz tog stanja.

 

Uzroci, ucestalost i faktori rizika

Uzrok hipertireoze je nepoznat. Postoji mnogo dokaza koji upucuju na jak nasledni faktor u razvoju Gravesove bolesti. Smatra se da je to autoimuna bolest. Tumori štitne žlezde, hipofize, testisa ili jajnika, upala štitne žlezde zbog virusne infekcije ili druge upale, unos prevelikih kolicina tiroidnog hormona i unos prevelikih kolicina joda, takode su uzroci hipertireoze. Gravesova bolest obuhvata 85% svih slucajeva hipertireoze. Faktori rizika su povezani s uzrocima.

 

Simptomi

Glavni simptomi su: gubitak na težini, povecani apetit, nervoza, nemir, nepodnošenje toplote, pojacano znojenje, umor, grcevi u mišicima, ceste stolice, menstrualne nepravilnosti kod žena, a može biti prisutna i guša.
Manifestacije hipertireoze mogu varirati od blagih simptoma slabosti, nesanice, gubitka na težini i drhtanja do jako izražene tahikardije (ubrzan srcani ritam), lupanja srca, teškog disanja kod napora i oticanja gležnjeva. Bolesnici s Gravesovom bolešcu takode imaju povecanu štitnu žlezdu (guša) i nenormalnu izbocenost ociju (egzoftalmus). Metabolizam bolesnika sa hipertireozom je izuzetno ubrzan, što dovodi do ubrzavanja svih telesnih procesa i emotivnog stresa kao odgovora na povecanu fizicku aktivnost. Bolesnik cesto ima epizode ekstremnih emocija s epizodama plakanja i depresije nakon kojih slede intenzivna fizicka aktivnost i mentalna euforija i histerija.

 

Preporuceni preparati kod hipertireoze:

 

 

Svetovaliste-button                                          Pitajte-lekara-button

 

 

Organski Noni - Visoko koncentrovan   Beta Carotene 9000   C 300 Plus - Vitamin C od 300 mg u tabletama   Evening Primorse Oil - Ulje zutog nocurka - zdrava koza