Lizinom protiv herpesa

Lizinom protiv herpesa

Herpes mnogima od nas predstavlja nocnu moru koja se sa vremena na vreme neocekivano vraca. S vremena na vreme nam kvari izgled kože, a uz to mogu da ga prate bolovi, pa i loše raspoloženje i utucenost.
 

Za ovo stanje koje zagorcava život više miliona ljudi, odgovorna su dva virusa: virus herpes simpleks prvog (HSV-1) i drugog tipa (HSV-2). Potonji tip se širi polnim putem, smeštajuci se u ganglijama karlicne kosti i izazivajuci tegobe u polnim organima i njihovoj okolini; dok se predašnji karakteristicno širi putem kapljicne infekcije, direktnim kontaktom (telesnim dodirom, korišcenjem iste caše, odnosno zajednickog pribora za jelo). Ovim virusom se inficira 40% ljudi, najcešce vec u toku detinjstva.
Kao simtomi herpesa se na usnama i oko njih javljaju sitni plikovi napunjeni tecnošcu, i to obicno u najnezgodnijem mogucem trenutku. Poneki ga i predosecaju: bol, svrab i osecanje pecenja najavljuju da ubrzo sledi novi akutni period, obicno izazvan hormonalnim promenama, UV-zracenjem (suncanjem), infekcijom, povišenom telesnom temperaturom, fizickim ili psihickim stresom.
Nažalost, nakon akutne faze virus ne nestaje iz organizma, vec se pritajen u ganglijama priprema za sledeci napad. Ko se dakle jednom zarazi virusom herpesa, do kraja života bice njegov nosilac, mada nije sigurno da ce se i simptomi ponovo manifestovati.
 
Njegov tretman može da se vrši nanošenjem raznih krema, odnosno korišcenjem odredenih peroralnih (agresivnih) antiviralnih lekova. Ove potonje mnogi bez prestanka uzimaju i u pritajenoj fazi – nadajuci se da na taj nacin mogu da skrate ili prorede akutne faze, – ali na taj nacin izlažu svoj organizam neprestanom uticaju medikamenata. S druge strane, efikasnost ovih lekova zavisi i od pravovremenog tempiranja njihove primene, što je medutim teško pogoditi, pošto se plikovi obicno javljaju iznenada.
 

Pošto problem inficiranosti dotice ogroman broj ljudi širom sveta, a uz to zaraženost na duže staze može imati i ozbiljnije posledice (npr. bolesti rožnjace), brojna istraživanja su posvecena upravo ovoj temi. Veci broj njih je pri tom došlo do zakljucka da lizin, koji je i prirodnim putem prisutan u organizmu, može da pomogne pacijentima. A danas vec znamo i kako.

 
L-Lysine Plus - Lizin, esencijalna aminokiselina

L-Lysine Plus

Mnogi od nas poznaju mnoge vitamine, lekovite biljke i hranljive materije, koje su znacajne za za naše zdravlje i organizam. Ali, da li znamo, šta je potrebno našim celijama?

 

Lizin je jedna od 20 aminokiselina koje ucestvuju u izgradnji naših belancevina. Igra važnu ulogu u sintezi proteina kakav je npr. kolagen, a osim toga pomaže i u apsorpciji kalcijuma iz tankog creva, pa tako može da znaci efikasnu pomoc i u prevenciji osteoporoze. Pošto je lizin esencijalna aminokiselina, sam organizam ne može da ga proizvede, pa tako kolicine koje se potroše u toku procesa metabolizma moraju biti nadoknadene iz spoljašnjih izvora. Tokom istraživanja je otkriveno da se lizin apsorapsorbuje na kompetitivan nacin sa jednom drugom aminokiselinom (argininom), što znaci da ukoliko jedna od njih kolicinski preovladava, druga može da dospe u organizam tek u manjim kolicinama. A pošto je virusu herpesa za razmnožavanje potreban arginin, sprecavanjem njegove apsorpcije može da se spreci i razmnožavanje virusa, a samim tim i akutno stanje, što može da rezultuje i smanjivanjem intenziteta simptoma. Arginin nije esencijalan, dakle organizam može da ga proizvede, tako da unošenjem lizina u cilju sprecavanja njegove apsorpcije nece nastupiti nikakva bolest usled deficita. Iako se smatraju dobrim izvorom lizina npr. žitarice i mesa, oni u sebi sadrže i znatne kolicine arginina, tako da se željena proporcija lizina i arginina ne može postici iskljucivo putem ishrane.
 
U toku jednog ispitivanja koje je trajalo 6 meseci, ispitanike su podelili u dve grupe – na one koji su dobijali lizin, i na one koji nisu. Za vreme trajanja opita u grupi koja je dobijala lizin prijavljeno je upola manji broj oboljenja, nego u kontrolnoj grupi, koja nije dobijala lizin. A u toku drugog opita primenom 312–1200 mg lizina (jednokratno ili podeljeno u više doza) dnevno primeceno je da je period akutne faze bio kraci, vreme potrebno za oporavak se skratilo, a i ucestalost ponovnog javljanja simptoma se smanjila. Lizin pri tom ni u jednom slucaju nije prouzrokovao sporedna dejstva, cak ni u slucaju dnevne doze od 3000 mg.
 
Iz navedenih se vidi da lizin može da bude perspektivna dopuna terapije protiv herpesa, pošto može da skrati period akutnih faza i da smanji njihovu ucestalost, a uz to nije agresivno antiviralno „hemoterapeutsko” sredstvo, vec prirodna materija koja je prisutna i u našem organizmu.

 

OSTALI DODACI ZA POMOC KOD HERPESA:

 

Ocean 21 - morske alge, minerali, vitamini, aminokiseline   Virago - jacanje imunog sistema - jacanje imuniteta   Ulje origana, origano ulje
Multivitaminski preparat za krvnu grupu 0   Multivitaminski preparat za krvnu grupu B   Multivitaminski preparat za krvnu grupu AB   Multivitaminski preparat za krvnu grupu A