Zdrav život
 

Dodaci ishrani – pomoc kod emfizema pluca

Emfizem pluca je plucno oboljenje kod koga dolazi do preteranog povecanja plucnih šupljina (alveola) i smanjivanja plucnog tkiva, koje se nalazi izmedu njih. Na taj nacin pluca se uvek nalaze u proširenom stanju. Vazduha u njima ima i više nego što treba, ali se on ne obnavlja, jer se pluca ne mogu stegnuti, tj. smanjiti i isterati istrošen vazduh. Plucno tkivo postaje vremenom sve manje elasticno, sve tvrde.
 
Najglavniji uzrok proširenja pluca svakako je tuberkuloza, ali ne teška tuberkuloza, vec ona prikrivena, za koju bolesnik cesto i ne zna, ali koja usled polagane degeneracije plucnog tkiva dovodi do proširenja šupljika. Dugotrajan kašalj takvih bolesnika, koji i sam proširuje šupljike, doprinosi bržem stvaranju oboljenja.
 
Ponekad uzrok oboljenju može da bude i sifilis, kao i oboljenje nosa i bronhija. Astma takode utice na razvoj proširenja pluca.
 
Da je u pitanju proširenje pluca može se posumnjati vec i prema samom izgledu grudnog koša, narocito kod težih slucajeva. Oboleli od emfizema imaju bacvast oblik grudnog koša. On je gotovo okrugao kao bure, donji deo je najširi. Pri disanju rebra se gotovo i ne pokrecu. Jame iznad kljucnih kostiju ne postoje, ta su mesta ispunjena a cesto i ispupcena. Bolesnik diše trbuhom. Širenje grudnog koša pri udisaju, mereno u visini sisa, iznosi od dva do cetiri santimetra, a ponekad i manje.
 
Disanje je teško cak i kad bolesnik potpuno miruje. Otežano je narocito pri hodu uzbrdo, pri svakom naporu, a cesto i pri ležanju bez jastuka, kao i kod srcane mane.
 
Ponekad, kod nekog cešce, a kod nekog rede, pojavljuju se prave krize teškog disanja. Krize nastupaju usled pojave kijavice, bronhitisa ili zapaljenja pluca.
 
Razvoj ove bolesti je obicno spor i traje godinama. Cesto pocinje U detinjstvu, a završava se u starosti. Celog života ovi bolesnici su skloni nazebima. Vrlo cesto kašlju. Kašalj je težak i još više otežava disanje. Šlajm je nekad gnojav, nekad sluzav i penušav. Uz kašalj može da se pojavi i temperatura. Inace, sam emfizem ne izaziva povišenje telesne toplote.
 

 

Da bi znali koji preparati bi dali najbolje rezultate potreban je individualni program za Vas.
Preporuke i smernice za Vas možete da dobijete besplatno preko savetovališta,
ili ako želite da to bude najbrže moguce, možete da pitate lekara.

 

 

Svetovaliste-button                                Pitajte-lekara-button

 

Preporuceni preparati kod emfizema pluca:

 

 

C 1000 Plus   Ulje origana, origano ulje   Organski Noni - Visoko koncentrovan   Mega qProtect - kompleksan antioksidantni preparat   FL0069_n   Stabilizovani kiseonik u kapima