Vitamini, minerali i elementi u tragovima u eliminisanju ekcema

Ekcem

Ekcem je osip kože, koji pocinje crvenilom i otokom kože. Zatim nastaju male, vlažne pukotine kože, a ako se ne leci, dolazi do perutanja, stvrdnjavanja i dubokih pukotina kože.
Ekcemi se cesto pojvljuju na rukama; realno oni se mogu pojaviti svugde na koži.
 

Preporuke za nacin ishrane

Treba veoma brižljivo utvrditi moguce namirnice na koje je prisutna osetljivost (alergijski testovi: IgE, IgG, analiza stolice; odrediti permeabilnost creva). Od velike pomoci je test na namirnice koje se ne podnose.
Poremecaji u zalihama kalcijuma, magnezijuma i cinka su veoma cesti. Posebno se preporucuje uzimanje mešavina baza koje sadrže kalcijum, magnezijum i cink. Ove baze u obliku praha mogu se davati odojcadima i maloj deci.
Poremecene zalihe masnih kiselina u koži tj. poremeceno stvaranje omega-3 masnih kiselina, EPA i DHA, kao i omega-6 masnih kiselina GLK, može da izazove upale i ekceme.
 

Posebne napomene

  • Držite se podalje od „alergijski sumnjivih“ supstanci iz okoline: metalni nakit, jaki sapuni, sredstva za cišcenje u domacinstvu, vuna, razne biljke isl.
  • Efikasna terapija kod ekcema je saniranje crevne flore probiotskim suplementima ishrane.

 

 

Preporuceni dodaci ishrani kod ekcema:

Evening Primorse Oil - Ulje zutog nocurka - zdrava koza   C 300 Plus - Vitamin C od 300 mg u tabletama   D-drops   Vitamin E u tabletama   Omega 3 Concentrate   Organski Noni - Visoko koncentrovan