Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu
Čir na želucu je mala povreda tkiva sluzokože zida želuca ili dvanaestopalačnog creva. Ovi delovi su inače zaštićeni od želudačne kiseline slojem ćelija sluzokože i sluzi. Ako se ovaj sloj uništi, dolazi do oštećenja i stvara se čir koji sa sobom donosi simptome kao što su bolovi, mučnina, krvarenja. Čir na želucu je veoma rasprostranjema pojava; skoro svaka petnaesta osoba je tokom svog života bila ovim pogođena.
 
Stres, psihički konflikti, loš način ishrane, loše ponašanje neke namirnice i infekcije želuca određenom bakterijom (Helicobacter pylori) mogu doprineti da se uništi zaštitni sloj želuca i da nastane čir na želucu. Optimalan način ishrane može da garantuje očuvanje zdrave sluzokože u želucu i dvanaestopalačnom crevu. Osim toga, ona podstiče imuni sistem tako da se povećava zaštita od infekcije helikobakterijom.

Preporuke za način ishrane:

Velika konzumacija rafinisanog šećera podstiče prekomerno lučenje želudačne kiseline, što može da doprinese stvaranju čira.

Mleko koje se rado preporučuje za „neutralisanje“ želudačne kiseline, u stvarnosti smanjuje samo kratkoročno i u maloj meri stepen kiselosti u želucu. Brzo posle nastupa novo, pojačano lučenje kiseline koje podstiče stvaranje čira na želucu.

Poodmakli alkoholizam dovodi do destrukcije sluzokože želuca. Tako može da se stvori čir na želucu.

Kafa bez kofeina, isto kao i uobičajena kafa, pogoršava kod mnogih osoba stanje gorušice i čira na želucu.

Loše podnošenje neke namirnice doprinosi, u nekim slučajevima, stvaranju čir na želucu. Mnoge osobe koje pate od ovoga pokazuju na drugim delovima tela naznake alergije, a probe tkiva uzete iz želuca pokazuju jake alergijske reakcije. Testovi na koži ili u krvi, pod određenim okolnostima, mogu da ne otkriju namirnice koje su „odgovorne“, ali prestanak konzumiranja „sumnjivih“ namirnica može da ubrza izlečenje i da spreči ponovni nastanak tagoba. Proizvodi od kravljeg mleka su često „odgovorni“ za nastanak čira – to je još jedan razlog zbog koga ne treba lečiti čir na želucu mlekom.

Brokoli se pokazao kao veoma delotvorno sredstvo protiv helikobakterije. Povrće sadrži sulfurofan. Redovno konzumiranje može značajno da ublaži tegobe.

Sok od presnog kupusa sadrži u velikim količinama s-metilmetjonin i glutamin, dve amino-kiseline, koje ubrzavaju proces izlečenja. Ako pijete pola litre soka od presnog kupusa, pospešićete izlečenje.

 

Posebne napomene:

  • Izbegavajte lekove koji napadaju sluzokožu želuca i time povećavaju šansu za nastanak čira na želucu: salicilate i druge lekove koji inhibiraju upale i nisu srodni sa kortizonom i steroidima.
  • Vitamin C (1 g – doza) i vitamon E štite sluzokožu želuca od propratnoh pojava salicilata i indometacina.
  • Ograničite pušenje. ili još bolje prestanite sasvim da pušite. Pušači imaju mnogo veći rizik za nastanak čira na želucu.
  • Naučite da upravljate stresom.

Čir na želucu – Preporučene hranljive supstance:

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
50.000 IJ (ako simptomi popuste, snizite dozu do najniže koja još deluje u pravcu poboljšanja stanja).
Visoke doze vitamina A uzimati samo uz nadzor lekara. Dužina trajanja uzimanja: 1-2 meseca. Štiti sluzokožu od destrukcije i pomaže izlečenje.
400 – 800 mg
Čir na želucu – zaštita. Suplementi mogu da ubrzaju izlečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
1-2 g kalcijum – ili natrijum askorbata, uvek u odvojenim dozama, tokom jela.
Nedostatak vitamina C povećava rizik od nastajanja čira. Suplementi mogu da ubrzaju izlečenje.Ne uzimajte ga u obliku askorbinske kiselina, mnogi je ne podnose.
50 – 100 mg
Ubrzava izlečenje čira.
Uzimati dnevno sa 2 mg bakra.
Pantotenska kiselina
100 – 200 mg
Leči rane na sluzokoži.
200 μg
Antioksidant
Amino-kiseline
 
Npr. u obliku kratko lančanih koncentrata proteina.

← Konsultacije →

Proizvodi koji pomažu lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu: