Prirodni preparati protiv celulita

preparati protiv celulita

Celulit

Kod normalne zdrave kože, elastično vezivno tkvo podupire i štiti ćelije masti, koje se nalaze neposredno ispod kože, tako da one čine jedan cvrst, ravan sloj.
Celulit se javlja kada ovo elastično vezivno tkivo popusti i raspadne se, a posledica toga je zgrudvavanje masnih ćelija. Tako nastaju neravnomerna udubljenja i ispupčenja u koži i tkivu ispod nje. Što više masti ima u tkivu ispod kože, to su udubljenja izraženija. Celulit ugrožava cirkulaciju tečnosti između ćelija, a nakupljanje malih količina te tecnosti doprinosi nastank „narandžine kore“.
 

Preporuke za način ishrane:

Prekomerna težina povećava masne naslage ispod kože, a time i rizik od pojave celulita. Onaj kod koga je potkožni sloj masti tanak, jer se bavi sportom i pazi na normalnu telesnu težinu, sprečava time stvaranje celulita. Brze dijete, često siromašne proteinima i važnim mikrohranljivim supstancama, pogoršavaju celulit. Zato smanjenje telesne težine treba da bude postepeno i da se sprovodi korak po korak.
Svakodnevno konzuniranje namirnica bogatih vitaminom C, cinkom, bakrom i visokokvalitetnim proteinima, snabdeva organizam visokokvalitetnim supstancama koje čine da elastično vezivno tkivo u koži ostane čvrsto i funkcionalno. Već i mali nedostatak ovih hranljvih supstanci labavi vezivno tkivo i doprinosi stvaranju celulita.
Osim toga, mora se voditi računa o izblalnsiranom odnosu alkalnih i kiselih materija. Previše kiselih materija izvlači iz tkiva važne minerale, što takođe podstiče nastanak celulita. A on se onda pojavljuje na mestima gde se kod žena stvaraju naslage masti.
Uravnotežena ishrana sa viškom alkalnih materija i/ili neka mešavina baza koja sadrži različite minerale može da znači mnogo, pre svega kao prevencija.
 

Posebne napomene:

Zatezanje mišića kod fizičke aktivnosti stara se da se krv i intracelularna tečnost iz tkiva vrate nazad u srce. Redovno kretanje (hodanje) džogiranje ili aerobik, popravlja cikulaciju u nogama i zadnjici, pomaže u smanjenju telesne težine i može da smanji celulit.
Redovne blage masaže površina zahvaćenih celulitom isto su korisne pošto i one popravljaju cirkulaciju krvi i intracelularnih tečnosti. Suviše snažna masaža može da ubrza raspad već oštećenog tkiva i na taj način pogoršava celulit.
 

Preporučene hranljive supstance kod celulita:

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Vitamin C
1 g. Najbolje kombinovan sa bioflavonoidima
(kompleks vitamina C)
Održava čvrstinu vezivnog tkiva i elastičnost tkiva ispod kože. Popravlja cirkulaciju krvi i intercelularne tečnosti.
Vitamin E
400 mg
Popravlja cirkulaciju krvi i intercelularne tečnosti u tkivu.
Mešavina baza
+ multimineralni suplement
Treba da sadrži 2-4 mg bakra i 10-15 mg cink
Bakar i cink čuvaju čvrstinu vezivnog tkiva i elastičnost tkiva u i ispod kože i njegovu funkcionalnost.Preporučuju uzimanje mešavine baza.
Visokokvalitetan suplement proteina
10-20 g niskomolekularnog proteina
Osigurava snabdevenost organizma svim esencijalnim amino-kiselinama. One su neophodne da bi vezivno tkivo i elastično tkivo u koži i ispod nje ostali funkcionalni.

← Konsultacije →

Preporučeni prirodni preparati kod celulita: