Bolesti desni: Krvarenja, upale desni i paradentoza

Paradentalno tkivo (tkivo koje podupire i drži zube) sastoji se iz tri elementa: desni, kosti u koju su pričvršćeni zubi i peridentalnog ligamenta, tankog sloja vezivnog tkiva, koje čcvrsto spaja koren zuba za kost. Problemi sa zubima veoma su raširena pojava, naročito kod odraslih u srednjem životnom dobu kao i kod starijih osoba. Oboljenja ovog tkiva su čest uzrok gubitka zuba kod odraslih. Raspad gingive (desni) koja okružuje zub, počinje lakom upalom desni. Uzročnik ove upale desni je skoro nevidljiva, lepljiva obloga (plak) koja se nakuplja na vratu zuba.

krvarenje upala desni i paradentoza

Rani znak za upalu gingive je krvarenje desni kod pranja zuba ili upotrebi dentalnog konca. Plak sadrži bakterije koje ugrožavaju i gingivu i zube (izazivaju karijes i paradentozu). Ako se rano otkrije i ako se leči, upala gingive može da se izleči. Ali ako se ne leči, konstantno se pogoršava sve dok tokom meseci i godina ne nastane paradentoza. Paradentozu karakteriše trajno oštecenje zubne kosti i tkiva ispod gingive koja dovodi do oticanja i smanjenja desni zadaha iz usta i na kraju do labavljenja i drmanja zuba. Nega zuba takođe spada u ortomolekularnu prevenciju.

Preporuke za način ishrane

Većina ljudi zna da šećer podstiče nastanak karijesa, ali samo malo njih je svesno da je on i uzrok paradentoze. Bakterije od kojih je sastavljen plak, žive od šećera. Konzumiranje šećera podstiče stvaranje plaka u uzrokuje upalu desni. Osim toga, šećer umanjuje sposobnost belih krvnih zrnaca u gingivi da uništavaju štetne bakterije, što opet podstiče paradentozu.Sve vrste šećera i rafinisani ugljeni hidrati su opasni, ali je saharoza (rafinisani kristal šećer) najštetnija, naročito u lepljivom obliku (bombone), pošto tako ostaje duže zalepljena za zube.

Posebne napomene

  • Temeljno i pravilno čišćenje zuba i desni, pranje zuba dva do tri puta na dan (posle svakog obroka) i svakodnevno korišcenje dentalnog konca može da umanji stvaranje plaka i da značajno snizi rizik od paradentoze. Nega usta je posebno delotvorna ako je kombinovana sa hranljivim supstancama i izbegavanjem šećera.
  • Otrovni metal, živa, kao sastavni element amalgamskih plombi, može da ugrozi sposobnost belih krvnih zrnaca u gingivi da uništavaju štetne bakreije. Amalgamska punjenja sadrže i druge teške metale kao što su srebro i kalaj pa ih iz tih razloga treba izbegavati. Zdravstveno stanje desni se može poboljšati ako se stare amalgamske plombe zamene novim, manje problematičnim plombama.
  • Izbegavajte korišćenje jakih „antibakterijskih“ rastvora za ispiranje usta. Oni sadrže otrovne hemikalije koje preko tkiva u ustima i vratu dopiru i apsorbuju se u organizmu. Osim toga, oni mogu da oboje zube i plombe i da na jeziku stvore smeđu oblogu.

Preporučene hranljive supstance kod bolesti desni

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Vitamin C
2 g
Vitamin C pomaže da se poprave desni i peridonntalni ligament. Osim toga podstiče imuni sistem na suzbijanje infekcija desni. Moguća i lokalna primena direktnim nanošenjem kalcijumaskorbata.
Folna kiselina
1 mg
Delotvorna trapija kod parodontoze; obolele desni imaju samo male količine folne kiseline.
Vitamin D i kalcijum
10 μg vitamina D i
600 mg kalcijuma
Može da ojača zubnu kost u koju su smešteni zubi i da pomogne u njenoj regeneraciji.
Koenzim Q10
60 mg (idealno u obliku pastila)
Kod parodontoze vrednosti Q10 u desnima i belim krvnim zrncima opadaju. Q10 ubrzava proces izlečenja i smanjuje krvarenje desni.

← Konsultacije →

Preporučeni preparati kod bolesti desni: