Category Archives: Blog

Omiljeni dečji multivitamin

Gummy Kids omiljeni multivitamin za decu

Multivitamin za decu u prelaznom periodu

Dok se često u martu još borimo sa snegom, u aprilu usled nagle promene u vremenskim uslovima, uglavnom se odjednom nađemo u pravim letnjim prilikama. Ova tendencija naglih vremenskih promena je vrlo zahtevna za naš organizam, naročito ako smo prestali sa uzimanjem vitamina nakon završetka zimskog perioda. Još jedna stvar koju treba zapamtiti je, da sadržaj vitamina u prehrambenim proizvodima danas nije ni blizu onoga što je nekad bilo, i što je još gore, voće i povrće koje stavljamo na naše stolove gubi mnogo od hranljivog sadržaja tokom transporta, skladištenja i kuvanja. Na žalost, današnje savremeno društveno uređenje sa opšteprisutnom stalnom žurbom nedvosmisleno ostavlja trag ne samo na naše zdravlje, već i na zdravlje naše dece! Od posebnog je značaja da obezbedimo redovan unos neophodnih vitamina, minerala i oligoelemenata potrebnih za zdrav razvoj dece, jer ukoliko tokom dužeg vremenskog perioda postoji nedostatak istih, to može rezultirati pojavom uobičajenih simptoma klasične vitaminske deficijencije. Zbog toga će deca ranije da se zamaraju, može doći do gubitka apetita i koncentracije, što će dovesti i do slabijeg učinka u školi, a oni takođe mogu lakše da dobiju razne zaraze ili obolenja.

Zdravlje sa zadovoljstvom

Ali šta se dešava, ukoliko naše dete odbija da konzumira zdrave namirnice, pa čak i dosadne vitamine lošeg ukusa? Naša motivacija je bila savlađivanje ovog problema, kada smo razvijali Gummy Kids, koji može da se daje već od druge godine starosti. Sigurni smo, da više neće biti potrebe za tim da teškom mukom nagovaramo decu da uzmu vitamine, već će baš naprotiv, sa velikim zavoljstvom uzimati, pa čak će i sami da traže. 

Gummy Kids_2

Naravno da je omiljeni preparat dece!

Zašto? Zato što su Gummy Kids šareni i ukusni. Lako se mogu sažvakati i gumene bombonice bogate vitaminima imaju prirodnu aromu trešnje, narandže i šumskog voća, a pored toga su i izuzetno zanimljive, jer su u obliku dinosaurusa! Posebnu pažnju smo posvetili tome, da naše gumene bombone ne sadrže veštačke boje ili pojačivače ukusa, već samo “blaga” prirode. Naš multivitaminski preparat obezbeđuje vitamine, minerale i oligoelemente potrebne za zdrav i uravnotežen razvoj dece i doprinosi razvoju odgovarajućeg imuniteta.

Gummy Kids

Multivitamin za decu

Novosti o vitaminu D3

Novosti o vitaminu D

Vitamin D je „ponovo otkriven” i njegov značaj i uloga u očuvanju zdravlja ne jenjavaju poslednjih nekoliko godina. Međutim nedavno su objavljene neke nove informacije i podaci. Ostanimo u toku i upoznajmo se detaljno sa njima.

Može da pomogne u mršavljenju

Jedna nedavno urađena studija je ispitivala uticaj vitamina D na procese mršavljenja. Gojazne osobe su podeljene u 3 grupe, od kojih je prva dobijala preporučenu dijetalnu ishranu uz placebo, druga grupa je dobijala 830 IJ vitamina D3 dnevno, a treća grupa je dobijala 3.300 IJ vitamina D3 dnevno. Nakon 6 meseci, kod obe grupe koje su uzimale vitamin D je došlo do većeg stepena smanjenja telesne težine i obima struka, i to u najvećoj meri kod osoba koje su bile u grupi koja je dobijala veće količine ovog vitamina, posebno ukoliko uporedimo rezultate mršavljenja sa grupom koja je dobijala placebo (prosečno 1,2 kg naspram 3,8 i 5,4 kg prosečnog gubitka), i naravno, takođe je došlo i do poboljšanja nivoa vitamina D kod njih. Zaključak studije je, da gojazne osobe sa nedostatkom vitamina D mogu ostvariti bolje rezultate, ukoliko u sklopu svoje dijete za mršavljenje primenjuju i suplementaciju vitamina D.

Dijabetičari takođe moraju da obrate posebnu pažnju!

Jedna Češka istraživačka grupa je utvrđivala nivo vitamina D kod ženskih osoba koje imaju tip 2 šećerne bolesti. Procenat ispitanika sa nedostatkom vitamina D je bio 45%, naspram rezultata od 42% u slučaju kontrolne grupe, što pokazuje da je među dijabetičarima bio izraženiji nedostatak vitamina D. Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su otkrili negativan odnos između nivoa vitamina D i BMI indeksa, kao i procenta telesne masti, a to znači da što je nivo snabdevenosti vitaminom D kod pacijenata bio niži, to je bio veći BMI indeks i procenat telesne masti. Ova studija je skrenula pažnju na činjenicu, da i kod ljudi koji žive sa dijabetesom tipa 2, svakako preporučuje redovno testiranje nivoa vitamina D, a po potrebi da se vrši i dopuna.

Očuvanje mišićne mase? Da!

Znamo, da i mišićne ćelije “koriste” vitamin D, a znamo i to, da molekule vitamina doprinose stvaranju belančevina koje učestvuju u izgradnji mišićne mase, kao i da sprečavaju razgradnju iste. Iz tog razloga, naučnici u Brazilu su ispitivali, da li vitamin D može da pomogne u očuvanju mišićne mase nakon menopauze, kada se već u normalnim slučajevima pokreću procesi postepene razgradnje. Ispitivali su 70 zdravih ženskih osoba između 50 i 65 godina starosti, koje nisu aktivni sportisti, da li će 1.000 IJ vitamina D3 doprineti očuvanju mišićne mase i snage. Kontrolna grupa je dobijala placebo i nakon 9 meseci su uporedili rezultate dve ispitivane grupe. Čista telesna težina (koja isključuje masno tkivo) se smanjila kod placebo grupe i nije menjala kod tretirane grupe, dok se mišična snaga smanjila kod placebo grupe, a malo povećala kod grupe koja je dobijala vitamin D3. Snagu mišića su merili sa dinamometrom prilikom stiska ruke, kao i merenjem broja serije ponavljanja ustajanja iz stolice. Pošto se nije radilo o sportististima, već samo o starijim ženskim osobama koje su dodatno uzimale vitamin D3, ostvareni rezultati ukazuju na još jednu izuzetno pozitivnu novinu u vezi vitamina D, koju svakako vredi zapamtiti, posebno ženskim osobama u poznijim godinama!