Bela vrba protiv bolova

Preparat protiv bolova od bele vrbe

BELA VRBA (Salix alba) Fam. Salicaceae

 
Opis: Drvo, visoko do 20 m, sa bogatom krošnjom formiranom od tankih grana, koje su gipke, mlade i imaju žuto-zelenu boju.
Listovi su linearno-kopljasti, zašiljeni na vrhu, fino nazubljeni po obodu. U pocetku su prekriveni vlaknima sa obe strane, sto im daje srebrnasto-belu boju, dok kasnije vlakna ostaju samo sa nalicja. Cvetovi su jednopolni, grupisani u žute rese, skupove sitnih cvetova, poredani u linearno-paralelnom nizu, i mogu biti muški (žute boje) i ženski (zelene).
 
Staništa: Vlažni sprudovi, šumarci pored voda, jezera, reka.
Upotrebljivi delovi: Kora sa grana. Sakuplja se u martu-aprilu. Uzima se kora sa grana koje su stare 2-3 godine (mlade grane). Preparat koji se dobija posle susenja je trakastog ili zljebastog izgleda, gladak se spoljne strane, sivkasto-zelene do zuto-zelene boje, gorkog ukusa sa svojstvom adstrigensa (koji skuplja usta).
 
Kora se moze uzeti i od drugih vrsta ovog drveta i to pod istim uslovima: Salix fragilis (zelena vrba) i Salix purpurea (crvena vrba) – koje imaju iste karakteristike. Kod zelene vrbe, grane se lome vrlo lako, nisu elasticne, vec krte po cemu se lako prepoznaju.
Sakupljanje se vrsi u periodu mart-maj. Susenje se obavlja u senci, u ugrejanim prostorijama ili na peci.
 
Aktivna svojstva: Salikozid, populozid, mesoviti tanini, flavonozid.
 
Farmakolosko dejstvo: Analgetik (protiv bolova), antitermik (protiv povisene temperature), tonik (osvezavajuce sredstvo), anti-reumatik (protiv reume), adstrigens (steze povrsinu sluzokože i povredene koze), antiseptik (protiv klica), sedativ (umirujuce sredstvo), blagi hemostatik (zaustavlja krvarenja).
 
Terapeutske indikacije: Akutni reumatizam zglobova i kostobolja, grip, bronhitis (upala bronhija – dusnica), hiperhlorhidrija (povecana zeludacna kiselina, dispepsija (poremecaj u varenju), insomnija (nesanica). anksioznost (uznemirenost).
 
Nacin upotrebe: 1 punu kasicicu kore staviti u 250 ml hladne vode, kuvati 5 minuta, ostaviti da odstoji 10 minuta, a zatim procediti.
Piti 2 solje dnevno, zasladene medom.
Moze se koristiti i u vidu praha, pripremljenog od kore; 2 g praha uzimati sa medom ili sirom pre jela, 3 puta dnevno. Takode se moze pripremiti i macerat (otopina) od praha: 50 g kore u vidu praha sipati u 1 litar soka od grozda i ostaviti da odstoji 15 dana. Piti 2 solje dnevno.
 
Infuzija od listova: Staviti 1 kasicicu na 250 ml vrele vode da odstoji 5 minuta; piti 3 puta dnevno po 250 ml pre jela, u slucajevima polne razdrazljivosti, anksioznosti, nesanice.
 
Kora Bele Vrbe moze da se nabavi i kao dodatak ishrani.