Reumatski artritis, ishrana i preparati

artritis i prirodni preparati

Artritis izaziva autoimuna reakcija, kod koje nenormalan imunološki odgovor napada hrskavicu zglobova i oštećuje je. To dovodi do nastanka otoka, upala i stvaranja ožiljaka u hrskavici, što izaziva bolove, oticanje, crvenilo i ograničava pokretljivost.
Autoimuna reakcija može da ošteti i druga tkiva, uključujući i tkiva u probavnom traktu. Bolest je većinom hronična i brzo napreduje u fazama. Ovo oboljenje najčešće pogađa žene.

Preporuke za način ishrane:

Pošto mnoge osobe sa reumatskim artritisom loše apsorbuju hranljive supstance, veoma je česta pojava nedostataka, a za popravljanje statusa neophodno je uzimati dodatke ishrani. Način ishrane, koji sadrži puno masnoća, posebno zasićenih masti, pogoršava reumatski artritis. Često se javlja i preosetljivost na životne namirnice.

Test na namirnice, koje se ne podnose, je od velike koristi kako bi se utvrdilo koje su to namirnice koje se ne podnose.

Posebne napomene:

Silikati i drugi uobičajeni, nesteroidni lekovi koji deluju antiflamatorno, a koje obično uzimaju pacijenti sa artritisom, povećavaju sposobnost alergena da prođu kroz zid creva i prodru u krvotok i tako pojačaju preosetljivost na životne namirnice i pospeše artritis.
Bromelain, prirodna supstanca koja se dobija iz ananasa, poseduje antiinflamatorno dejstvo. Uzimanje ove supstance u obliku rastvorljivom tek u crevu (kao zaštita od uništenja putem želudačne kiseline), može da smanji otcanje zglobova i poboljša njihovu pokretljivost.
Smanjenje kunzumiranja mesa je najbolja preporuka za način ishrane. Tako se smanjuje unos arahidonske kiseline i inhibira se stvaranje važnih uzročnika upala.
Obratiti pažnju na zalihe kiselina i baza u organizmu.

Reumatski artritis – Preporučene hranljive supstance

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Vitamin D
20 – 75 μg
Reguliše imunitet. Može da inhibira upale.
Vitamin C
1 – 2 g
Podstiče regeneraciju hrskavice i imunološke funkcije.
Vitamin E
400 – 1200  mg
Može snažno da umanji bolove u roku od 1-2 nedelje. Ako se uzima redovno, može da uspori napredak bolesti ili čak da je zaustavi.
Pantotenska kiselina
0,5 – 2 g
Početi sa 0,5 g na dan i postepeno povećavati dozu, dok ne nastupi poboljšanje. Može da umanji bolove, ukočenost i tegobe.
Selen
200 – 400 μg
Umanjuje ukočenost i bolove.
Bakar i cink
2-6 mg bakra, 30 – 60 mg cinka
Bakar i cink stimulišu enzim superoksiddismautazu (SOD), koji ublažava bolove i ukočenost.
Omega 3 masne kiseline
1,5 – 2,5 g EPA
(u obliku kapsula ribljeg ulja)
Ublažava upale, ukočenost i bolove.
Histidin
0,5 – 1 g
Histidin može da umanji bolove i ukočenost.

← Konsultacije →

Artritis – Preporučeni preparati: