Anemija (malokrvnost), ishrana i prirodni preparati

Anemija / malokrvnost i prirodni preparati

Kod anemije je smanjena sposobnost krvi da u dovoljnoj meri snabdeva tkiva kiseonikom. Kiseonik se transportuje kroz krvotok pomoću crvenih krvnih zrnaca. Naša krv sadrži milione crvenih krvnih zrnaca, ali ona žive kratko (očekivani životni vek iznosi oko 120 dana), a izumrle ćelije se moraju konstantno zamenjivati novim. Neprekidna, svakodnevna proizvodnja crvenih krvnih zrnaca zahteva redovno snabdevanje mikrohranljivim supstancama i proteinima. Ako u proizvodnji crvenih krvniih zrnaca dođe do zastoja, snižava se resorpciona sposobnost krvi za kiseonikom, što opet dovodi do različitih simptoma.

Umor, bezvoljnost, razdražljivost, smetnje u koncentraciji, bolovi u ustima, bledilo lica, ostajanje bez daha i lupanje srca i kod malog napora (npr. penjanje uz stepenice) spadaju u simptome anemije. Žene su više podložne nego muškarci, pošto one svakog meseca sa menstruacijom gube još dodatno crvena krvna zrnca. Deca i mladi imaju povećanu potrebu za kiseonikom, pošto još uvek rastu, a slično je i kod trudnica. Zbog toga su one, kao i vrhunski sportisti izloženi većem riziku za nastanak anemije.

Preporuke za način ishrane:

Tri najčešća razloga za anemiju, koja su uslovljena nutricionim razlozima su: nedostatak gvožđa, folne kiseline i vitamina B12. Nedostatak gvožđa ima skoro četvrtina žena u zapadnoj Evropi, a kod 10% njih nedostatak gvožđa dovodi do anemije. Da bi se gvožđe dopremilo od depoa gvožđa u crvena krvna zrnca potreban je vitamin A; zato nedostatak vitamina A može da pogorša anemiju uslovljenom nedoatatkom gvožđa. Anemija, koja je nastala nedostatkom folne kiseline, veoma je raširena među mladima i trudnicama. Amenije, čiji je uzrok nedostatak vitamina B12, javljaju se pre svega kod starijih osoba, jer se sposobnost resorpcije vitamina B12 iz namirnica smanjuje sa godinama starosti zato što nedostaje incrisinc fator. Pravi vegetarijanci, koji se potpuno lišavaju namirnica životinjskog porekla, dolaze u opasnost da imaju anemiju. Mnoge druge hranljive supstance, kao npr. vitamin C, VItamin B6 i bakar, neophodni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a nedovoljna snabdevenost ovim supstancama dovodi do anemije.

Posebne napomene:

Anemija nije samo bolest nedostatka gvožđa. Treba uzeti u obzir i kofaktore. Preopterećenost gvožđem, koje je prooksidativni elelment, može kod nedovoljnog metabolizma da dovede do povećane reakcije radikala i do povećanog rizika od raka creva.
Aluminijum i olovo imaju veliki afinitet prema transportnom proteinu gvožđa. Zato hronicna opterečenja aluminijumom i olovom vode do poremečaja u metabolizmu gvožša ili do toga da terapija gvožđem ne daje rezultate.
Nepodnošenje mleka ili čir na želucu mogu da dovedu do značajnog gubitka krvi kroz stolicu.
Nedostatak vitamina B2 može da dovede do poremećaja u mobilizaciji i transportu feritina.

Preporučene hranljive supstance kod anemije

Hranljiva supstanca
Preporučene dnevne doze
Komentari
Folna kiselina
0,8 mg;
kod teških anemija i do 5 mg
Jesti pre svega tamno zeleno lisnato povrće i voće.
Pažnja! gubitak pri kuvanju!
Vitamin B12
5 – 10 μg eventualno i veće doze (do 1 mg na dan i.v.) na početku lečenja
Stariji ljudi, mogu, eventualno lošije da iskorišćavaju suplemente. Eventualno dati injekciju vitamina B12.
Vitamin A
10.000 – 25.000 IE
Velike doze vitamin A uzimati samo pod nadzorom lekara. Poboljšava sposobnost organizma da iscrpi depoe gvožđa.
Vitamin B6
50 – 100 mg
Nedovoljna snabdevenost umanjuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i može da iscrpi depoe gvožđa.
Vitamin C
0,5 – 2 g
Popravlja resorpciju gvožđa u organizmu i potreban je za stvaranje eritrocita.
Gvožđe
15 – 30 mg. Na početku lečenja anemije mogu se uzimati i veće doze (50 . 100 mg na dan).
Suplemente uzimajte samo uz obroke, koji sadrže puno vitamina C ili mesa, kako bi se omogućila optimalna resorpcija. Kafa, čaj i velike količine kalcijuma mogu da smanje asorpciju gvožđa.
Bakar
2 – 4 mg
Nedostatak bakra dovodi do anemije; esencijalan za sintezu hemoglobina.

← Konsultacije ↔

Preporučeni preparati kod anemije: